top of page
web-30.jpg

Dokumentaarinen hääkuvaus

Häät - yksi kokonainen päivä täynnä ihania, pieniä ja niin jännittäviä hetkiä. Haluan ikuistaa yksityiskohtia kuviin, jotka lopulta yhdessä luovat hääpäivästä kokonaista tarinaa. Hääkuvaus ei päivän aikana tunnu ainoastaan yhdeltä työkeikalta. Hääkuvaus on minulle paljon enemmän. Elän kamerani linssin kautta niitä kaikkia upeita hetkiä yhdessä kanssanne ikuistaen ne aikaa kestäviin valokuviin.

Olen itse sitä mieltä, että hääkuvaajaa valittaessa kannattaa miettiä tarkoin minkälaista tyyliä kuvilta toivoo. Meitä valokuvaajia on monia ja täten yhtä monta on myös erilaista tyyliä. On mielestäni ikäänkuin hääparin vastuulla varata itselleen juuri oikeanlainen kuvaaja. Tärkeää on, että ennen häitä hääpari pohtisi tarkkaan esimerkiksi minkälaisesta sävymaailmasta pitää, pitääkö tummemmista kuvista vai mielyttääkö raikkaat, valoisat kuvat enemmän ja niin edelleen. Mielestäni kannattaa mahdollisimman hyvin tutustua kuvaajan portfolioon ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Juhlimme mieheni kanssa häitämme muutama vuosi sitten ja koin erittäin tärkeäksi, että hääkuvaajamme tuntui meille juuri oikealta tyypiltä - niin valokuvaajana kuin ihmisenäkin. Kun kuvaaja varataan häihin kuvaamaan dokumentaarisesti, on hän kuvauksen kestosta riippuen mukana luultavasti lähes kaikissa hääpäivän hetkissä hääparin kanssa. Sellaisissakin hetkissä, jotka ovat tietyllä tavalla intiimejä ja ainutlaatuisia, kuten hetki kun hääpari hääpäivänä näkee toisensa ensimmäistä kertaa.

Koen aina kerta toisensa jälkeen olevani etuoikeutettu kun pääsen ikuistamaan häitä. Monesti olen itse mukana kuvaajana aamusta iltaan ja näen koko päivän tapahtumat hyvin läheltä. Saatan itsekin välillä liikuttua kamerani takana ja nauran usein yhdessä hääparien kanssa. Silti, jokaisena hetkenä olen valmiina ikuistamaan näitä ikimuistoisia tapahtumia kamerallani.

Dokumentaarisessa hääkuvauksessa on jotakin sellaista, minkä vuoksi haluan sitä palavasti tehdä.  Iloa, naurua, onnen kyyneleitä, jännitystä ja suuria tunteita. Haluan tarjota omille asiakkailleni mahdollisuuden palata niihin kaikkiin ihaniin tunteisiin ja hääpäivän tapahtumiin valokuvien avulla. Häät ovat juhla, jota juhlitaan mahdollisesti vain kerran elämässä eikä niitä päivän aikana koettuja tunteita saa takaisin enää myöhemmin. Toki ne säilyvät muistoissa, mutta niihin muistoihin on helpompaa palata kuvien kautta. Hääpäivänä asiat tapahtuvat monesti hyvin nopeatempoisesti ja joskus niitä kaikkia tapahtuneita asioita saattaa olla jopa vaikeaa muistella jälkeenpäin. Muistan miten paljon koin itse ahaa-elämyksiä nähdessämme meidän hääkuvat ensimmäistä kertaa häiden jälkeen. Kuvat sisälsivät paljon asioita, jotka muistuivat mieleen vasta kuvia selatessamme. 

Kuvistani välittyy mielestäni aidot tunteet. Rakastan kovasti rakeisia mustavalkokuvia. Värikuvissa pidän lämpimistä sävyistä ja kuviini koitan aina luoda aitoa tunnelmaa. Tyylini kuvata hääpotretteja on hyvin rento ja pidän eniten kuvista, joissa hääpari keskittyy täysillä toisiinsa. Saatan silloin tällöin pyytää hääparia katsomaan kameraan, mutta se on enemmän poikkeus kuin sääntö. Usein neuvon hääpareja unohtamaan minut ja keskittymään vain täysillä hetkeen ja vierellä olevaan tärkeään ihmiseen.

Koen omaksi vahvuudekseni hääkuvaajana sen, että ymmärrän omien kokemuksieni kautta erittäin hyvin miten paljon hääkuvat hääpareille merkitsee. Haluan omalla panostuksellani ja taidoillani luoda hääpareilleni mahdollisuuden palata hääpäivään aina uudelleen ja uudelleen, vielä vuosienkin jälkeen. 

- Riikka

bottom of page